Τυπικά σπίτια του Γαλαξιδίου
Τα νεοκλασικά σπίτια, τα οποία άρχισαν να χτίζονται μετά το σεισμό του 1862, επηρεασμένα από το γενικότερο αστικό κλίμα της εποχής, είναι συνήθως διώροφα, με κονιάματα στους εξωτερικούς τοίχους, γύψινα κουφώματα στο δάπεδο και πάνω από τα παράθυρα, περίτεχνα σιδερένια έργα στα μπαλκόνια και, φυσικά, γείσο στην άκρη της στέγης.
Τα λαϊκά σπίτια, που είναι τα περισσότερα, είναι μικρότερα σε μέγεθος, χωρίς χαρακτήρα και συχνά αντιγράφουν στοιχεία από τα μεγαλύτερα. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η συνύπαρξη μεγάλων και μικρών σπιτιών, αποτέλεσμα του γεγονότος ότι τα πληρώματα των πλοίων έχτιζαν τα σπίτια τους δίπλα στο σπίτι του πλοιάρχου για προστασία, μεταφέροντας έτσι στη στεριά τη δομή και την οργάνωση της ζωής στο πλοίο.
Μεταξύ των δημόσιων κτιρίων, ενδιαφέρον παρουσιάζουν το παλιό και πλέον ερειπωμένο Καποδιστριακό σχολείο, το Δημοτικό Σχολείο που χτίστηκε το 1880, με μια εντυπωσιακή βεράντα δωρικού ρυθμού, το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο βρίσκεται υπό ανακαίνιση, και φυσικά το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξιδίου. Εκεί μπορεί κανείς να παρακολουθήσει όλη την ιστορική πορεία του τόπου μέσα από χαρακτηριστικά εκθέματα, αλλά και να απολαύσει τις εικόνες των καραβιών του Γαλακιδίου, που έφεραν πλούτο στον τόπο και διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό τη σημερινή του εικόνα.
Αυτό όμως που μπορεί κανείς να απολαύσει στο Γαλαξίδι είναι ένας αξεπέραστος συνδυασμός στεριάς και θάλασσας, πράσινου και γαλάζιου, ευγένειας και καθημερινότητας, γνήσιας παράδοσης και σύγχρονης ζωής. Ένα μείγμα παλαιού και νέου πολιτισμού της Γαλικίας.
Αφήστε μια απάντηση